CLT - unakrsno lamelirano drvo CLT - unakrsno lamelirano drvo
CLT - unakrsno lamelirano drvo

CLT - UNAKRSNO LAMELIRANO DRVO


Unakrsno lamelirano drvo je moderan proizvod, visoke tehnologije koji je u mnogome unapredio fizičke osobine monolitnog drveta.

CLT se proizvodi od kontrolisano sušenih drvenih elemenata podjednake širine - lamela, kojima su uklonjeni nedostaci (npr. čvorovi, smola). Izdvajanjem tih nedostataka i slojevitim, unakrsnim lepljenjem, dobija se materijal koji ima mehaničke karakteristike ujednačenije od mehaničkih karakteristika monolitnog drveta. Kao kod šperploča, slojevi mekog drveta postavljaju se tako da vlakna drveta budu međusobno pod pravim uglom. Unakrsno slaganje drveta pruža stabilnost, kao i kod obične šperploče, ali veća debljina slojeva stvara panele koji su dovoljno jaki da budu korišćeni kao konstruktivni elementi, bez potrebe za ojačanjem konstrukcije upotrebom opeke ili betona.
CLT - unakrsno lamelirano drvo
CLT - unakrsno lamelirano drvo
Poprečni preseci CLT panela sadrže najmanje tri unakrsno zalepljene lamele, a najčešće pet ili sedam. Slojevi s lamelama postavljeni su naizmenično pod pravim uglom, ali se pojedini slojevi mogu i duplirati, stvarajući tako panele s većom nosivošću u potrebnom pravcu. Debljina lamela u CLT panelima može da bude 20, 30 i 40 mm, a širina od 60 do 300 mm.
CLT - unakrsno lamelirano drvo CLT - unakrsno lamelirano drvo
Upotrebom CLT panela smanjuje se vreme izgradnje, jer se drveni elementi isporučuju kao prefabrikovani zidovi ili moduli, koji se zatim brzo uklapaju na gradilištu. Izgradnja CLT konstrukcije je oko 70% brža u poređenju sa odgovarajućom betonskom konstrukcijom. Takođe, drvo je „suv” građevinski materijal, njemu ne treba vreme da se osuši ili očvrsne, kao što je to slučaj s betonom ili opekom. Za CLT panele koristi se mekano drvo koje raste brzo i kog ima u izobilju, pa je i cena CLT konstrukcija niža od 5 do 10% od odgovarajućih betonskih ili čeličnih.

Drvo je obnovljiv izvor, što je velika prednost, kao i to što u toku rasta vezuje velike količine ugljen-dioksida. Za proizvodnju tone betona potrebno je pet puta, za čelik 24 puta, dok je za tonu aluminijuma potrebno 126 puta više energije nego za proizvodnju materijala od drveta. Drvo je i mnogo bolji izolator i to pet puta bolji od betona i čak 350 puta bolji nego što je to čelik.
5x brža izgradnja
5 - 10% niža cena
5x bolji izolator
CLT - unakrsno lamelirano drvo